Wysłany: Nie Mar 11, 2007 4:26 pm Temat postu: Fantasy
Jednym z filmów, który moge oglądać i oglądać, jest Merlin. Nic na to nie poradzę.
Długie to to - 2,5 h - w telewizji zwykle to chyba rozkładają na dwie części, co było dla mnie niezbyt fortunne, bo zwykle załapywałam się na drugą część... chlip...
Aktorzy się postarali np Helena Bonham Carter jako Morgana czy Miranda Richardson jako Królowa Maab (nie pamietam jak to się pisze ^^)
Uważam, że realizacji nie można za duzo zarzucić. Jak sobie tylko przypomnę np Panią Jeziora i jej naszyjnik z płynących rybek... miodzio...
Na budżet chyba nie pożałowali - aktorzy i grupa od efektów specjalnych od Indiana Jones.
Choć włożona kasiora nie przesądza o wyniku, to cokolwiek tu włożyli, było tego wartę.
Ostatnio zmieniony przez MissLeeloo dnia Nie Mar 18, 2007 12:52 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 2:07 pm Temat postu: Mły Avalonu
Bardzo bym chciała obejrzyć wspomniany przez Ciebie film, ale niestety.... jakoś tak porzyczona płyta od Ciebie nr 1 jest z nami, a druga jej część na Antczaka ... chlip... mam nadzieje, że jednak uda nam się to skompletować...
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 4:00 pm Temat postu: The Dark Crystal
Film, który gdybym widziała jako dziecko, zapadłby mi w pamięć, jak Niekoncząca sie opowiesć czy Labirynt - The Dark Crystal.
Rzecz się dzieje oczywiście - w innym czasie, w innym świecie.
Tysiąc lat wcześniej, dobrze się działo - wielgachny kryształ rozpraszał światło i dobroć za sprawą swej magicznej siły i trzech słońc. Stało sie jednak nieszczęście - kryształ rozprysł się i nie dawał już światła. Czas terroru, nieszczęśc nastał.
Źli Skeksi przejęli władze a dobzi Gelflingowie zostali eksterminowani.
Trzy słońca wkrótce znajdą się w jednej linii, co jest ostatnią szansą dla dobra. Jen i Kira, ostatni zyjący Gelflingowie, wyruszają w świat, by odszukać ostatni kawałek kryształu i złożyć go w całość. By jednak tego dokonać, muszą koniec końców wkroczyć w środek gigantycznego zamku Skeksi. Jeśli nie uda im się, zło zapanuje juz na zawsze
Z okładki filmu wynika, że robiono ten film... pięć lat! Pracowali przy nim Jim Henson (reżyser/producent/scenariusz), Frank Oz (kreator Muppetshow) i Gary Kurtz (producent Star Wars).
Wypuszczona go w 1982 - dlatego też chyba go przegapiliśmy. Nawet jak byśmy w okresie trzech lat coś zobaczyli, to raczej byśmy tego nie zapiętali...
Wszystkie postacie są kukiełkami lub aktorami przebranymi. Skojarzenia z muppetami są nieodzowne, ale mi to nie przeszkadzało. Dobrze było poczuć klimat lat '80tych...
Podling'owie to rasa ekstremalnie pokojowo nastawiona, żyjąca w harmoni z naturą. Porywani przez zbrojnych Skeksi, 'wysysani' z energii życiowej i stający się poźniej niewolnikami/zombie.
Skeksi to główni 'nikczemnicy' tego filmu, bez rzadnego widoku na odkupienie. Zainicjonowali program eksterminacji Gelfingów poprzez wysączanie z ich ciał energi życiowej, by przedłużać własne. Nie są jednak nieśmiertelni. Wszyscy żyją w zamku; mają własną hierarchię.
Aughra to postać o niekreślonym wieku czy pochodzeniu. Jest naukowcem (w jakimś sensie...) i pomaga Jen i Kirze w ich walce przeciwko Skeksi.
Wysłany: Pią Mar 30, 2007 1:49 pm Temat postu:
Pamiętam ten film i tylko tyle że bardzo mi się podobał. teraz dzięki wam mam tytuł. zaczynam szukać. _________________ Ślimaki wyszły na żer. Znów będą dziurki w liściach.
Wysłany: Pon Wrz 03, 2007 6:47 pm Temat postu: Labyrinth
Where everything seems possible and nothing is what it seems.
Labirynt 1986
Piętnastoletnia Sarah żyje nieco w swoim świecie; jej pokój to jej forteca, pełna baśniowych maskotek i figurek. Lubi się przebierać w długie powiewne szaty rodem z dawnych czasów. Jej zdaniem nowa żona taty to macocha rodem z bajek, do tego doczekała się irytującego małego braciszka.
Zamiast oddać się marzeniom, przygodom i nauce na pamięć fragmentów ulubionej książki - musi znów popilnować swojego przyrodniego brata Toby. Ten nieustannie płacze i impulsywnie Sarah wypowiada życzenie, by zabrał go gobliński król Jareth. Ten się zjawia i zyczenie spełnia...
Sarah żałuje swojego pochopnie wypowiedzianego życzenia - ale król Jareth nie chce dobrowolnie oddać dziecka. Dziewczyna ma 13 godzin na dotarcie do goblińskiego zamku, który mieści się w centrum labiryntu - inaczej Toby zmieni się w goblina
Droga do zamku naszpikowana jest przeciwnościami, Jareth nie cofnie się przed brudnymi zagraniami. Jedyną nadzieją Sarah może stać się garść przeróżnych maści stworzeń, które stają się jej przyjaciółmi.
Jeden z filmów mojego dzieciństwa... i więcej rozpisywać się nie będe no chyba, że dodam, iż niezapomniany i przebaśniowy.... trzeba obejrzeć jeśli mozliwe iż ktoś nie widział
reżyseria - Jim Henson
David Bowie - Jareth, król gobliński
Jennifer Connelly - Sarah
Toby Froud - Toby
Shelley Thompson - macocha
Christopher Malcolm - ojciec
Shari Weiser - Hoggle
Ron Mueck & Rob Mills - Ludo
-------------------------------
ciekawostki:
- Marvel comics wydał trzy komiksowe adaptacje;
- ścieżka filmowa zawiera zarówno czysto instrumentalne utwory Trevor'a Jones'a, jak i pięć piosenk David'a Bowie'go, oraz singiel Underground;
- gra na Commodore i Apple'a bazująca na filmie została wypuszczona również w 1986 roku; w Japoni dodatkowo na Nintendo Famicom.
- Tokyopop we współpracy z The Jim Henson Company publikuje trzy częściową mangę o tytule 'Return to Labyrinth'. Pierwsza część została wypuszczona w sierpniu 2006 (to sequel do filmu i jest o Toby'm). Dwie następne części ciągle powstają