Wysłany: Wto Lut 06, 2007 10:15 pm Temat postu: Rozwazania nad tym dzialem
Dostalam kawalek wladzy nad tym forum i zastanawialam sie jakis czas co z tym zrobic. Niby nic prostszego nad prowadzeniem tematow i dyskusji o tym co sie lubi... Tak tylko, ze odbiorcy tego forum to rpg'owcy a nie mangowcy...
Wiem, ze duzo z was siega po mange raczej dla znalezienia inspiracji. Postaram sie wyszukac odpowiednie tytuly dla odpowiedniej problematyki.
Pytanie jest takie: kto z was i dlaczego chce zagladac wlasnie na ten dzial? Czego spodziewacie sie po kaciku Manga&Anime na rpg'owym forum? _________________ Shiteiru ka, Shinigami wa ringo shika tabenai.
Wysłany: Sro Lut 07, 2007 9:10 pm Temat postu: pierwsza myśl
To fakt - wielu rpg'owców szuka w mandze i anime części wspólnych z rpg. A więc szeroko rozumiane sf i fantasy - to oczywiste. Wszelkie nowe spojrzenia i tematy są jak najbardziej porządane. Może dlatego 'łatwo' wchodzą w temat m&a - bez większych uprzedzeń, jeśli wiecie o czym mówię.
Wracając do tego, czego szukają rpg'owcy, to myslę, że nie można zapomnieć o nastrojowych opowieściach, często z jakąś tajemnicą w tle (mrok i destrukcja ^^), głównie chodzi mi o coś jak Witch Hunter Robin czy ostatnio odkryte ERGO PROXY. Coś, co sprawia, że siedzisz nieruchomo przez cały odcinek / rozdział, zachłannie śledząc każdą scenę. Chcąc więcej iwięcej.
Nie wiem czy muszę wspominać o wszystkim, co zawiera takie istoty jak wampiry, wilkołaki i wszelakie nadnaturale, espery.
Myślę, że w kręgu zainteresowań zostają także anime i mangi absurdalne, często sprawiające wrażenie bez ładu i składu.
To tak po krótce to, co przychodzi mi do głowy.
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 11:54 am Temat postu: podzial tematow ze wzgledu na gatunki literackie
W takim razie moge dokonac klasyfikacji m/a na gatunki i utworzyc odpowiednie tematy. Czasem jednak pojawia sie takie tytuly, ktorym ciezko bedzie dac etykietke...
tematy wynikle z podzialu m/a na gatunki literackie/filmowe:
sf
fantasy
horror
fantastyka*
thriller
obyczajowe
kwasne <--male odstepstwo
*to nie jest nieprzemyslane. Podzial fantastyki na fantasy i sci-fi oraz fantastyke grozy (jak kazdy podzial) jest sztuczny. W temacie 'fantastyka' bedzie miejsce dla wszelkich mieszanek w/wy podgatunkow.
Podchodze tu do rpg'owcow jak do 'normalnych' ludzi, ale na 100% bede przemycac zargon mangowy. Jesli ktos nie bedzie lapal kim jest mangaka albo co to jest dojinshi, to moge robic na biezaco slowniczek. _________________ Shiteiru ka, Shinigami wa ringo shika tabenai.
podzial nastapi raczej tutaj... nie spodziewam sie szalenstw z wypowiedziami... jesli ja, Aga lub Ty, Drogi Adminie bedziemy uwazac, ze potrzebujemy wiecej miejsca lub, ze panuje tu zbyt wielki balagan, to dzialaj _________________ Shiteiru ka, Shinigami wa ringo shika tabenai.