Wysłany: Sob Sty 13, 2007 1:18 pm Temat postu: Zamieszczanie zdjęć
Tutaj postaramy sie podac sposoby na zamieszczania zdjec
Staram sie trzymac zasady, iz wielkosc zdjec nie przekracza 500 pikseli czy to wszerz czy to w zwyz
Osobiscie do zmniejszania zdjec polecam programik Easy Thumbnails. Latwo znalesc na sieci, nieskomplikowany, freeware.
Missleeloo (Sob Lis 04, 2006 20:26)Sposob pierwszy
Mamy juz nasze pomniejszone zdjecie. Co dalej?
Wchodzimy na sewer hostujacy zdjecia. Ja to zaprezentuje na przykladzie imageshack.us Znajduje sie tam pole do zalodowania zdjecia. Klikamy na 'przegladaj' i pojawia sie okienko z katalogami Twojego kompa.
Wyszukujemy zdjecie, ktore chcemy zamiescic. Podswietlamy i naciskamy 'otworz'
Powinies wrocic do strony glownej a w pasku 'upload' powinien znajdowac sie sciezka dostepu do pliku zdjecia. Nastepnie nacisnij 'host it!'
Zdjecie jest juz na serwerze a Twoim oczom ukazuje sie strona z mala wersja zdjecia i masa roznych podejrzanych adresow dostepu do tego obrazka na hostujacym serwerze. No i oczywiscie reklamy
Ciebie interesuje tylko i wylacznie ostatni adres z drugiej grupy. Ten dziewiaty liczac od gory i ten z opisem 'direct link to image' i ten wyrozniony przeze mnie czerwona obwodka czerwona strzalka na zalaczonym obrazku. Skopiuj ten adres.
Teraz wchodzimy na forum, logujemy sie. Piszemy nowego posta lub odpowiadamy. Pojawia sie pole tekstu. Dalej mamy dwie drogi:
1) klikamy myszka na przycisk 'Img*', ktory znajduje nad polem tekstowym w rzadku z innymi przyciskami. Powinno sie ukazac [img]. Bez robienia zadnych spacji, wklejamy adres, o ktorym mowilam, iz trzeba skopiowac z imageshacka i dalej, po wklejeniu, bez zadnej spacji znow naciskamy przycisk Img* - powinno sie ukazac [/img].
2) wpisujemy recznie: [img], nastepnie bez zadnej spacji wklejamy adres z imageshacka i na koniec, bez zadnej spacji piszemy: [/img]
I to byloby na tyle. Piszemy ewentualnie jakis tekscik jak chcemy i wysylamy posta.
Fufcik macha Wam lapka:
i zyczy powodzenia w polapaniu sie w moich pokretnych tlumaczeniach
Missleeloo (Wto Lis 14, 2006 23:22) Sposob drugi
Mozna tez wyslac pomniejszone zdjecia albo mi albo Frycowi. My odwalimy czarna robote... no ale zrobimy po swojemu
Missleeloo (Pon Lis 20, 2006 23:5: Dopisek
Aha - mozna poćwiczyć wklejanie albo tutaj -> odpowiadając lub w dziale spamera
Ostatnio zmieniony przez MissLeeloo dnia Sro Lut 07, 2007 7:16 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 4:12 pm Temat postu:
osobiście polecam IrfanViev - jest resize i masa innych funkcji - wyostrzanie, rozjaśnianie, nasycenie, przycinanie etc...
i przy okazji prośba - jako że mój monitor jest do dupy i ma spieprzone ciemne barwy - proszę o informowanie jeśli moje zdjęcia będą dziwnie wyglądać - przede wszystkim jeśli byłyby za jasne. z góry dzięki. _________________ In this picture stands a man, far away, alone and distant
Like a solitary field in some nameless foreign land